Följ med oss på vår resa

Feyli Jewel

Tillverkad i Egypten. Jag är glad att få presentera dig för Feyli Jewel. Jag är en färgglad Svensk, Egyptiskt designer. FJ förvandlar element av skönhet till konstverk. FJ hittar sin inspiration från den Naturliga omgivningen av den färgglada Stockholm med en historiskt blandning av Egypten. Mina smycken är handgjorda och odlas genom användning av gamla tekniker med en moderiktig snurr.

 

Jag har valt att att starta upp FJ för att jag konstant söker nya intressen i livet och i just nu ligger mitt intresse här. Jag tycker det är otroligt hur man kan ta något så simpelt men också dyrbart som en sten och göra det till något så vackert. 

 

Vi garanterar fina råvaror så som äkta stenar och 18k guld. Stenenens värde ligger i klarheten.  

Nu har vi gjort en sommar kollektion som är tillverkade av färgglada ädelstenar och 18 karat guld. Det som behövs nu är bra bilder som säger mer än ord. 

 

 

Jag läser artikeln ”Fusket med rubiner!” (Tid och smycken).åTSKILLIGA åRTUSENDEN har rubinen varit uppskattad som den vackraste, värdefullaste och mest sällsynta av ädelstenar. Krigare kunde lägga en rubin under huden för att främja tapperhet och mod. Som talisman kunde den varna bäraren för allehanda olyckor, och inte minst har Rubinen alltid varit den sten som symboliserar kärlek. Med rätta har den kallats ”Kungen av ädelstenar”.

Fram till våra dagar har Rubin kanske varit den sten som allra bäst gestaltat definitionen av vad som egentligen är en ädelsten, som bäst har motsvarat de tre ledor- den Skönhet Sällsynthet Hållbarhet.

 

Men på senare tid har något hänt något som ställt till kaos, rubbat rubinens ställning som en av de främsta bland ädelstenar och därmed även den grundläggande definitionen för vad en ädelsten är.

 

Värmebehandling

Vad jag talar om är en behandling. En behandling likt värmebehandlingen man använt på rubiner och safirer sedan de gamla grekernas tid, dock inte fullt så oskyldig.

Det hela går ut på två saker. Det ena är värme. Och här pratar vi inte bastuvärme, eller ens den varmaste delen av en eldslåga. Nej, man värmer rubinen till precis under dess smältpunkt. Nära 2 000 grader celsius.

 

Vid det gradtalet har alla inneslutna kristaller och andra orenheter, som från början fanns i stenen för länge sedan försvunnit, och de nållika inneslutningar som brukar känneteckna en obehandlad rubin, för länge sedan gått upp i rök. Och inte att förglömma: de rentav fula orangebruna eller lila rubinerna ändrar färg till underbara

röda nyanser, nyanser som utan tvekan kan mäta sig med riktigt dyra, naturliga stenar.

Dock skall saker och ting inte överdrivas. Eftersom värmen är kraftigare än hos en traditionell värmebehandling blir också ef- fekterna större, men fortfarande är det ing- et annat än en värmebehandling.

 

Att osynligöra sprickor

Vad som däremot är verkligt intressant är behandlingens andra del.

Ett faktum få vet om är att en överväldigande majoritet av alla rubinkristaller världen över är av mycket låg kvalitet. De är oftast knappt genomskinliga och brun eller blåaktiga till färgen, fulla till bristnings gränsen av sprickor och frakturer. Behandlingens andra del består i att fylla dessa rubiner med glas.

Det är en kombination av den extrema hettan och kraftigt tryck som pressar in blyhaltigt glas med närmast exakt samma brytningsindex som rubinens eget i stenens alla frakturer.

Sprickorna blir osynliga.

 

Vid det här laget har du säkert själv redan listat ut resultatet. De där orange bruna klumparna vi började med de är nu vackert röda rubinkristaller i perfekt ädelstenskvalitet. Dock med en liten bieffekt, vilken består i att det blyhaltiga glaset löses upp av starka syror. Det har visat sig att till och med citronsyra kan skada glasfyllningen.

Denna behandling upptäcktes för första gången i Mars 2004. Idag, nästan fem år senare, räknar man med att någonstans mellan 90 och 99 % av alla fasettslipade rubiner som produceras i världen är.

 

Så är dock inte fallet. Glasfyllnaden är så mycket mer än blott en behandling, den utgör det mest omfattande bedrägeriet ädelstensvärlden skådat.

Detta påstående vilar inte på lösa grunder. Ädelstensmarknaden har redan lidit av flera oärligheter som går att jämföra med, bland annat väckte hemlighållandet av att man använde så kallat Opticon för att fylla sprickor i smaragder enorm uppmärksamhet under 90-talet.

 

Smaragdhandeln lider fortfarande av dessa sår.

Ändå, trots den enorma uppmärksamheten smaragdbehandlingen rönte, kan den knappt jämföras med glasfyllnaden av rubiner. Det enda faktum att nästintill alla rubiner glas fylls och att så få känner till. 

 

 

Vi garanterar fina råvaror så som äkta stenar och 18k guld. Stenenens värde ligger i klarheten. 

 

 

 Vad mer gör en gladare än färger grön, blå, svart, vit , rosa, finns det något i naturen som inte är vackert. (kolla på himlarna ser du några sprickor i den gigantiska himmeln) vi har mycket mer att lära oss av den natur vi lever i. Jag kommer att skriva lite om stenar och hur det kommer sig att dem är så fina (dem har tillkommit av den smartaste Bräkne skapet 

som är gudomligt) genomskinliga beror mest på hur slipningen har varit 

 

 

 

Träffade en god vänn som ville prata om kriget i ukraina för att just nu det är dagens historia. Vi kom fram att det här kriget var i sin fulla våldsamma våld som tyvärr drabbar oskildiga människors liv och ägodelar som dem har ärvt i hundra tals år samtidigt vet vi att dem här människorna som alla andra människor oavsett vart man än kommer ifrån har inte fått det här gratis man har byggt landet med svett och blod. Kriget behövde komma om ukriaina vill befria sig från Ryssland som Lettland och dem andra stater som har befriats sig och valt med vilka dem helst vill sammarbeta med tillexmpel  

Europa.

 

Filmen änglarna stad är en av dem mest givande filmerna. Filmen handlar om hur man kan beskriva det ifall jag kunde gå förbi kroppen och se skälen. Vi människor nöjer inte oss med bara höra vi vill kunna se och vår nyfikenhet drar oss åt att vilja se bakom kulisserna. Enligt mig allt har en skäl. Och som många gånger man har hört : titta på hans skäll inte kropp när du värderar saker och inte minst den mest dyrbara är människo skäl. Nu bara under kriget i Ukraina visa människor lägger sina liv för frihet och mänskliga rättigheter och inte minst viktigast bara kunna uttala sig  i dem totalitärregimen som styrd oftast av en om inte minst en idiot. Vi andra ser ukrainarens martyrs död och blir förbryllade och älskade, avunden som gör att vi också vill väl. Vi måste hedra dom. Jag vill kunna se förre förståndet om vi ska jämföra är det bättre med en mans välde eller allas rättigheter måste komma först. Hur kommer det sig värdens minsta kontinent Europa 🇪🇺 har som många självständiga länder med olika ledare. Är inte bara det ett bevis för acceptans. Jag menar att man rör varandra med respekt. 

I dem totalitära länder som dagens Ryssland eller kina du ser aldrig friheten inte ens på långt hål.

I kina du för inte ha en tro 

 

Diamant

Diamanter är naturens hårdaste ämne och har värdet 10 i Mohs hårdhetsindex. Diamanter är kända för sin enastående lyster eller dispersion som är värdet 0,044 ett fåtal andra ädelstenar har liknande eller bättre glöd. Diamanter finns i alla färger där tvärtemot vad man tror vit inte är den ovanligaste färgen. En stor röd diamant är bland det dyraste som sålts. De 4 C är viktigt när det gäller att bedöma pris på en diamant, det står för; Carat, Clarity, Color, Cut.

Egenskaper

Mineral grupp: Kol kristalliserad
Kemi: C
Färg: Färglöst vit, brun, gul och sällsynt grön, blå, röd, orange och svart
Kristallsystem: Kubisk
Mohs hårdhet: 10
Ljusbrytning: 2,417-2,419
Dubbelbrytning: 0
Densitet: 3,5-3,53

Information

Kan förväxlas med

CZ, Zirkon, Vit Safir, Goshenit; danburit och många fler vita/färgade varianter av andra ädelstenar. Finns många simultanter varav mossainit är farligast nära diamant i de fysiska egenskaperna.

Behandlingar

Det finns olika tekniker att behandla diamanter. Vanligt och accepterat är färgbehandling med hjälp av bestrålning även kallat irradiation. Med denna metod får man starkare och jämnare färger. Svarta diamanter är oftast också behandlade med denna metod för att få en jämn svart färg. På engelska använder man begreppet "colour enhanced". Ofta används benämningen "fancy" för diamanter som är färgade dock tvistar de "lärde" om riktigheten i att använda den benämningen för färgade diamanter som är färgbehandlade. Naturligt färgade diamanter av kategorin "fancy" såsom blå, röd m.fl. skarpa färger är oerhört sällsynta och extremt dyra, ofta dyrare än högkvalitativa vita diamanter. Färgbehandlade är tvärtom billiga i jämförelse. Färgbehandlade diamanter har en beständig genomgående färg.

En annan viktig behandlingsmetod för diamanter är klarhetsbehandling. Ett sätt är att med laser göra små hål och få ut fula inneslutningar samt sedan fylla diamantens hål/hålrum med glas eller annan substans. Denna behandling sänker värdet på stenen. På engelska använder man då begreppet "clarity enhanced". 
 
Vad gäller syntetiska diamanter finns dessa i mycket liten omfattning på marknaden och stora sådana av ädelstenskvalitet är mycket dyra. Däremot finns en uppsjö av s.k. simultanter, vilket kan vara zirkoner, CZ m.m. Dessa är dock lätta att upptäcka med instrument och densitetsbedömning. 

Lämpliga instrument för ID

Det vanliga är olika så kallade diamant testare, till exempel Presidium. Dessa finns både för diamant vilket man använder konduktivitet (värmeledningsförmåga) samt kombiredskap som också provar på mossainit (el-ledningsförmåga).

Kända fyndplatser

Är inte så sällsynt som man kan tro utan finns i många fyndigheter. Mycket känt är ju Afrika både väst och syd. Även central Afrika har mycket diamanter. Vidare finns stora fyndigheter i Australien, Ryssland och Kanada.

Kuriosa/Övrigt

Riddgems beskrivning av renhet och färg för diamant
 
Klarhetsgrader för diamanter:
 
FL-IF = Flawless-Internally flawless; Dvs Perfekt - fri från inneslutningar 
 
VVS1-VVS2 = Very, very slight inclusions; Dvs mycket mycket små inneslutningar knappt synliga i 10x lupp ens för fackman. 
 
VS1-VS2 = Very slight inclusions; Dvs små inneslutningar synliga i 10x lupp för fackman men knappast lekman.
 
SI1-SI3 = Slightly included; Dvs små inneslutningar synliga i 10x lupp - klart synliga inneslutningar med 10x lupp.
 
I1 (Pique1) = Included; Dvs inneslutningar knappt synliga med blotta ögat
 
I2 (Pique2) = Included; Dvs Framträdande inneslutningar klart synliga med blotta ögat och påverkar lyster påtagligt.
 
I3 (Pique3) = Included; Dvs Mycket påtagliga och störande inneslutningar som drar ner stor del av lystern.
 
NOTERA! Kategorin stenar SI1 till och med I1 är mycket vackra och prisvärda som smyckesstenar enligt vår åsikt. 
 
Vithetsgraderingar för diamanter:
 
D-E = River, Perfekt färglöst vit.
 
F-G = Top Wesselton, Nästan färglöst vit.
 
H = Wesselton, Mycket fin vit endast fackman ser skillnad mot föregående.
 
I= Top Crystal, Fin vit med mycket svag aning färg knappast synlig för lekman.
 
J-K= Crystal, Vit med något färg som syns vid jmf med vit kategorier F-I.
 
L= Top Cape, Lite svagt färgad men tydlig skillnad mot vit kategorier F-I.
 
M-N = Cape, Klart märkbart färgad. 
 
O-R = Svagt ljusgul.
 
Den som är intresserad av diamanthandel och produktion kan läsa lite mer om det här, Diamanter
 
Läs/lär mer om Diamanter
Tillbaka till bloggen